Tuesday, October 2, 2018

BBM3410/18- Mengangkat nilai Masakan Melayu

Salam Sejahtera pada pembaca semua.

Pada minggu 3 bertarikh 25/9/2018 saya menghadiri majlis sempena Pesta Makanan Tradisional bertempat di Muzium Warisan FBMK. Majlis ini berlangsung bertujuan untuk memperkenalkan makanan tradisional pada seluruh masyarakat. Kebanjiran makanan barat menenggelamkan makanan melayu jadi acara seperti ini dapat membuka minda seluruh masyarakat untuk mengenali dengan lebih dekat berkaitan makanan melayu.

Suasana meriah dan kebanjiran ramai  orang memeriahkan majlis pada ketika itu. Pelbagai menu dijual untuk disajikan kepada semua supaya masyarakat mengetahui menu makanan tradisi masyarakat melayu.

Pesta ini deserikan dengan Chef terkenal iaitu warga UPM sendiri Chef Shaharim Karim.
Pesta makanan ini mendapat liputan meluas sehingga siaran televisyen terkenal TV3 datang membuat liputan berkaitan tujuan dan tentaif program .


Oleh itu, kami dapat pengalaman yang sangat berharga untuk mengetahui makanan yang asasi masyarakat melayu.

Sekian, mari kita sebarkian makanan melayu di mata dunia.
















No comments:

Post a Comment